Niks wordt echt tot je het ervaart.
Bij BANK15 draait alles om het creëren van betekenisvolle plekken waar kunst, cultuur, muziek, food en maatschappelijke impact samenkomen. Met jarenlange ervaring in het realiseren van onderscheidende projecten, zetten we creativiteit in als kracht voor verbinding en vooruitgang.
Een selectie van onze projecten met makers, door makers en voor makers.
De samenwerking tussen BANK15 en het TextielMuseum is ontstaan vanuit een gedeelde visie: creativiteit en ambacht toegankelijk maken en vernieuwen in een maatschappelijk betrokken kader. Beide organisaties staan voor verbinding, innovatie en het creëren van betekenisvolle plekken waar creatieven hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Het TextielMuseum, als toonaangevende culturele instelling op het gebied van textielkunst en -design, en BANK15, als platform voor creatieve makers, hebben hun krachten gebundeld om makers te ondersteunen, verbindingen tussen vakmanschap en de maatschappij te versterken, en sociale impact te realiseren.
Muziek
Een event dat dient als een universele taal die mensen verbindt en inspireert. Van intieme akoestische optredens tot elektronische shows en interactieve muzikale experimenten, we noemen het 'Kweektuin' biedt een veelzijdig muzikaal programma dat de diversiteit weerspiegeld. Lokale muzikanten, zowel opkomend als gevestigd, krijgen een podium om hun werk te laten horen dichtbij een publiek.
Kweektuin x Laurenskerk
In het hart van Rotterdam, in de historische Laurenskerk, vond een uniek cultureel initiatief plaats: de 'Kweektuin'. Deze samenwerking tussen BANK15, de Laurenskerk, en het productiebedrijf T&D bracht lokale makers, muzikanten en de creatieve gemeenschap samen in een project dat draait om verbinding, creativiteit en maatschappelijke impact. De Kweektuin is veel meer dan een traditioneel evenement; het is een dynamische ruimte voor artistieke groei, samenwerking en het vieren van muziek, kunst en cultuur in Rotterdam.
Food
BANK15, is gestart in Tilburg met een Foodlab, een inspirerende ruimte waar creativiteit, voedsel en sociale betrokkenheid samenkomen. Het Foodlab biedt aanstormende foodmakers en ondernemers een platform om te experimenteren, hun vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe, impactvolle connecties te maken. Door de jaren heen heeft BANK15 het Foodlab in Tilburg uitgebouwd tot een ontmoetingsplek die een belangrijke rol speelt in de lokale culinaire scene.
BANK15 Foodlab in Tilburg
In Tilburg fungeerde het Foodlab als de eerste stap in BANK15’s missie om ruimte te creëren voor lokale foodmakers die anders mogelijk geen toegang hadden tot professionele keukens en markten. De keukens en werkruimtes in het Foodlab boden startende ondernemers de kans om zonder hoge kosten hun culinaire creaties te ontwikkelen en te presenteren. Dit maakte de plek aantrekkelijk voor chefs, culinaire innovators en foodstartups, en trok ook bezoekers aan die een unieke foodervaring zochten.
De Toekomst van Foodlab: Een Nieuwe Benadering
Het Foodlab van BANK15, dat startte in Tilburg en groeide naar Eindhoven en Breda, heeft zijn waarde bewezen als innovatieve hub waar voedsel, creativiteit en community-building elkaar versterken. Met de uitbreiding van BANK15 naar nieuwe projecten en de focus op het ontwikkelen van creatieve hubs, verschuift ook de rol van het Foodlab. Waar het Foodlab voorheen fysieke keukenruimtes bood aan individuele makers, wil BANK15 nu het Foodlab-concept integreren in een breder stedelijk en sociaal kader binnen haar toekomstige projectontwikkelingen. De nieuwe benadering biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om de impact te vergroten door tijdelijke keukens en pop-ups, en in de toekomst als vast onderdeel van de stedelijke ruimtes die BANK15 ontwikkelt.
Makers Residency bij De Glasfabriek
Bij BANK15 geloven we in het creëren van ruimtes waar creativiteit en verbinding centraal staan. Een van onze kerninitiatieven, het Artist-in-Residence-programma, vond plaats op de inspirerende locatie van De Glasfabriek. Hier kregen 15 getalenteerde makers uit heel Nederland de kans om zich zes weken lang volledig onder te dompelen in hun kunst. Tijdens deze periode werkten zij aan metershoge muurschilderingen, sculpturen en andere kunstvormen, waarmee zij niet alleen hun talent lieten zien maar ook een diepere verbinding met de omgeving en het publiek aangingen.
Het evenement bood de mogelijkheid om in contact te komen met de kunstenaars, inzicht te krijgen in het creatieve proces en te ervaren hoe kunst kan fungeren als brug tussen diverse groepen. Dit project belichaamde waar wij voor staan: het bouwen van plekken waar mensen samenkomen, ervaringen delen en nieuwe ideeën tot leven brengen. De residency ging over meer dan kunst; het ging over het creëren van blijvende verbindingen, niet alleen door de werken zelf, maar ook door de gedeelde ervaring van het scheppen.
De residency bij De Glasfabriek benadrukte onze overtuiging dat de toekomst van steden en gemeenschappen afhankelijk is van ruimtes die artistieke expressie, samenwerking en inclusieve cultuur stimuleren. Het succes van dit initiatief laat zien dat wanneer creativiteit de ruimte krijgt om te groeien, het zowel individuen als gemeenschappen kan verheffen.